Kuinka teroitan veitsen


by Sami P., 11.2.2022

Veitsen teroittaminen herättää usein paljon kysymyksiä ja siihen liittyy myös tiettyä mystiikkaa. Hiomakivi, kovasin, teroituskivi vai veitsen teroitin - mitä kaikkea oikeastaan tarvitset? Veitsen teroitus saattaa kuulostaa monen korvissa jopa pelottavalta.

Mikä on oikea veitsen teroituskulma? Missä asennossa veistä pidetään? Milloin puolta vaihdetaan? Kuinka kovaa veistä tulee painaa? Miten veitsi oikein teroitetaan? Mikä veitsen teroitin on paras? Kuinka teroitan veitseni?

Jos tämä kaikki tuntuu hankalalta, voit aina kääntyä teroituspalvelumme puoleen.

Veitsien teroitus – kuten myös puukon teroitus – on itse asiassa varsin helppo ja suoraviivainen prosessi. Kokeilemalla oppii löytämään oman tavan, jolla veitsi saadaan teroitettua loistavaan lopputulokseen. Muista, että tässäkin lajissa ei ole yhtä oikeaa tapaa. Veistä teroittaessa ei kannata kiirehtiä, sillä rauhallisuus johtaa aina parempaan lopputulokseen.

Tässä blogissa en keskity hiomakiviin, vaan tarkoituksena on vastata muutamiin vuosien varrella usein esitettyihin kysymyksiin. Käyn läpi yleisimmät pulmatilanteet, joihin monet aloittelevat veitsen teroittajat törmäävät. Jos etsit hyvää hiomakivipakettia, löydät ne täältä.

Sen verran kuitenkin hiomakivistä, että näitä kiviä kutsutaan monilla eri nimillä, ja osa näistä termeistä on toisille tutumpia kuin toiset. Vanha kansa puhui usein kovasimesta, ja tähän törmään edelleen hyvin usein. Puhutaan myös teroituskivestä, tahkokivestä, hiontakivestä tai sitten ihan englanniksi whetstone. Joistakin brändeistä on tullut myös yleissanoja, kuten Arkansaskivi tai Wästikivi.

Mikä on veitsen oikea teroituskulma?

Teroituskulma on ehdottomasti se, mikä veitsen teroitusprosessissa herättää eniten kysymyksiä. Olen aina pyrkinyt vastaamaan niihin jopa vähättelevästi, sillä kulmalla on lopputuloksen kannalta paljon luultua pienempi merkitys.

Veitsen teroituskulma Yleisohjeena voin sanoa, että laadukkaan japanilaisen veitsen voit teroittaa 10–15 asteen kulmaan, eikä kukaan pysty huomaamaan asteiden välistä eroa. Laatuveitsen profiili on jo oletusarvoisesti niin ohut, että pienet kulmamuutokset eivät erotu käytössä. Vastaavasti, jos Fiskars-veitsen teroittaa 20 asteen kulman sijaan 10 asteen kulmaan, jokainen käyttäjä huomaa eron. Pehmeä metalli ei yksinkertaisesti kestä alhaista kulmaa, ja veitsi tuntuu tylsältä jo muutaman tomaatin leikkauksen jälkeen.

Netistä löytyy edelleen artikkeleita, joissa kulmista puhutaan eri tavoin. Vallitsevaksi tavaksi on muodostunut, että puhutaan teroituskulmasta eikä veitsen terän kokonaiskulmasta. Jos esimerkiksi Victorinoxin kokonaiskulma on 30 astetta, symmetrisessä veitsessä teroitettava kulma on 15 astetta.

Entä paljonko on tuo 15 astetta? Se on suurin piirtein sama kuin nostaisit kokkiveitsen reunaa 12 mm ylöspäin. Näin olet saavuttanut oikean teroituskulman.

Yhteenvetona voisi sanoa, että laadukkaat japanilaiset veitset teroitetaan alle kymmenestä asteesta 15 asteeseen asti. Länsimaiset, laadukkaammat veitset kovuudessa HRC 58 kannattaa teroittaa 15 asteen kulmaan, ja pehmeämmät veitset kuten Fiskars ja Sanelli noin 20+ asteen kulmaan asti.

Millainen on hyvä veitsen teroitusasento?

Aloittelevankin teroittajan kannattaa etsiä itselleen sopiva teroitusasento. Tyylillä ei ole väliä, kunhan hartiat pysyvät rentoina ja kädet pääsevät liikkumaan vapaasti. Olen teroittanut veitsiä myös istuen, mutta suosin seisoma-asentoa oikeankorkuisen työtason edessä.

Itse käytän hiomakiven pidikettä, joka nostaa kiven irti pöydästä. Näin käsille jää enemmän tilaa työskentelylle. Telineestä on hyötyä varsinkin opettelun alkuvaiheessa, sillä sen avulla kiven voi helposti säätää itselle hyvään asentoon. Tämä on erityisen hyödyllistä, kun teroitettavana on veitsen heikomman käden puoleinen reuna.

Itse veistä voi liikuttaa kiven päällä joko pitkittäin tai poikittain. Suunnalla ei ole merkittävää vaikutusta tehoon. Tärkeintä on, että kivi on tasainen. Suomessa on paljon hiomakiviä, jotka ovat kuluneet kuopalle, joten muistathan tasoittaa kivet ennen teroittamisen aloittamista.

Pitääkö veistä työntää tai vetää – ja kuinka kovalla paineella?

Itse veitsen teroitustekniikkaan liittyy paljon kysymyksiä, joihin selkeitä ohjeita on vaikea antaa. Lyhyesti sanottuna tehokkaan veitsen teroittamisen oppii vain kokeilemalla.

Monen aloittelijan yleinen virhe on, että veistä käsitellään liian hellästi ja varovasti. Jos veitsi on päässyt todella tylsäksi ja sen kulmat on saatava kuntoon, hiomakivestä kannattaa ottaa kaikki teho irti.

Perusohjeena voin sanoa, että mitä karkeampi kivi, sitä enemmän painetta veitselle voi antaa. Tämä tarkoittaa, että veistä todella painetaan kiveä vasten.

Minulta on kysytty myös, kuinka monta kiloa painetta tulisi antaa, mutta yksiselitteisen vastauksen antaminen on vaikeaa. Paljon riippuu teroitettavasta veitsestä ja käytettävästä kivestä. Annat siis painetta niin paljon kuin sinusta tuntuu hyvältä. Liian kevyet otteet vaativat pidempää teroitusta. Myös sopivan paineen oppii kokeilemalla – siihen tulee lopulta hyvä tuntuma.

Heti perään on kuitenkin muistutettava, että mitä hienompaan kiveen siirryt, sitä kevyemmät otteet sinulla on oltava. Virheet korostuvat mentäessä hienompiin kiviin, ja jos oma teroitustekniikka ei ole vielä kehittynyt täydelliseksi, virheitä tulee helpommin hienomman kiven kanssa. Tämä on melko tavallinen ongelma, sillä veitsi voi olla terävä 1 000-luokitellun kiven kohdalla, mutta tylsyy kivellä luokassa 3 000.

Usein ongelmien juurisyy on, että veitsen kulma muuttuu liippaavan liikeradan aikana, eli kun veitsi irtoaa kivestä liikeradan lopussa. Pienikin kulman muutos aiheuttaa laahaavan liikkeen, joka tylsyttää terän.

Entä mihin suuntaan veistä kannattaa liikuttaa, jotta teroittaminen olisi mahdollisimman tehokasta? Käytän itse sanontaa: teroita vastakarvaan, kun haluat teroittaa tehokkaasti. Liike voi mennä sinusta poispäin tai veitsi voi tulla sinua kohti. Tärkeää on antaa terään painetta juuri sillä hetkellä, kun haluat ottaa hiomatehoa irti kivestä.

Kuinka pitkään terän yhtä puolta teroitetaan?

Veitsiä – ja varsinkin laatuveitsiä – teroittaessa puhutaan kierteen eli "burrin" syntymisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että metalli taittuu teroitettavan veitsen vastakkaiselle puolelle ja tuntuu usein kynnellä kokeiltaessa.

Veitsen teroittaminen on itse asiassa kierteen poistoa. Tarkoitus on saada terä sellaiseksi, että kierre on poistunut ja kaikki metallin haituvat ovat keskellä ultimaattista terän ydintä.

Kierre – ja se, syntyykö kierre ylipäätään – riippuu sekä metallin laadusta että teroitustavasta.

Yllättävän yleinen harhaluulo on, että terän samaa puolta kuuluu teroittaa valmiiksi asti ja vasta sitten aloittaa toisen puolen työstäminen. Itse en ole koskaan omaksunut tätä tyyliä, sillä riski kierteen poikkikapsahtamisesta on hyvin suuri.

Tunnetuimpia veitsiä, joissa kierre helposti katkeaa, on Victorinox. Katkeaminen vie mennessään juuri aikaansaadun hyvän terän ja pahimmillaan näkyy kuoppana jopa paljaalla silmällä. Oma suositukseni on, että teroitat tasaisesti veitsen molempia puolia – esimerkiksi 20 sekuntia yhtä puolta ja sitten toiset 20 sekuntia toista puolta. Parhaassa tapauksessa tasainen teroitus johtaa siihen, ettei kynnellä tuntuvaa kierrettä pääse kunnolla edes syntymään.

Veden määrä

Teroittaminen on pitkälti tekniikkalaji. Tärkeää on myös oppia ymmärtämään, miten kivistä saadaan paras hyöty irti.

Käytetyn veden määrä vaikuttaa teroitusprosessiin huomattavasti, ja erilaiset hiomakivet vaativat eri määrän vettä. Joidenkin kivien teho paranee vasta, kun pinta on niin sanotusti avattu ja pintaslurry on sopivan juoksevaa.

Kun kiven pinta kuivuu, teroituksen äänimaailma muuttuu selkeästi. Jos kiven pintaslurry kuivuu nopeasti, teroitusteho heikkenee huomattavasti. Joidenkin kivien pinta saattaa myös lasittua helposti, mitä voi hillitä Naguralla ja lisäämällä veden määrää.


Veitsen teroitus hiomakivellä on yksinkertaista. Tässä perusteet, Osa1


Naniwa Hiomakiven pidike
 
Tuotteet‪»Hiomakivet‪»Tarvikkeet‪»
Naniwa Hiomakiven pidike
26,00 €
(84)
Heti saatavilla
SUEHIRO Tasoituskivi #280
 
Tuotteet‪»Hiomakivet‪»Tarvikkeet‪»
SUEHIRO Tasoituskivi #280
22,00 €
(69)
Heti saatavilla
Stroppi lauta 400x75
 
Tuotteet‪»Stroppi laudat‪»
Stroppi lauta 400x75
38,00 €
(27)
Heti saatavilla