Mitä kannattaa huomioida hiomakiveä valitessa


by Sami P., 22.1.2022
Törmään jatkuvasti kommentteihin, joissa ihmiset kertovat ongelmista veitsen teroittamisessa. Tietyn veitsen saaminen teräväksi voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta. Ongelman syyksi paljastuu usein täysin väärin valitut hiomakivet.

Hiomakivien ammattilaisena täytyy myöntää, että valintavirheitä sattuu helposti kokeneemmillekin osaajille. Erot kivien tehokkuuksissa ovat isoja – ja ne riippuvat usein siitä, mistä metallista teroitettava veitsi on tehty. Tosin teroitustekniikallakin on suuri rooli.

Varoituksen sana hiomakivien laadusta


Suomessa on myynnissä useita hyvin heikkolaatuisia hiomakiviä. Ne tulevat yleensä Kiinasta, ja niiden ongelma on, että ne ovat erittäin pehmeitä. Kuuluisa ”voipurkkiefekti” syntyy helposti. Voipurkkiefektillä tarkoitetaan tilannetta, jossa veistä yritetään teroittaa hiukan väärässä kulmassa ja veitsi uppoaa hiomakiveen ilman sen suurempaa painetta.

Toinen ääripää ovat todella kovat, usein karkeahkot kivet, joita olen usein raastinraudoiksi kutsunut.

Hiomakiven valinnan haaste


Usein oletetaan, että veitsen lämpökäsittelyn kovuus ratkaisee, kuinka helppoa veitsen teroittaminen on. Tämä pitää kokemukseni mukaan osittain kyllä paikkansa, mutta poikkeuksia on. Joidenkin hiiliteräsveitsien, joiden kovuus on 60–62, teroittaminen käy kuitenkin helpommin kuin tiettyjen rosterien kovuudessa 58.

Puhun tässä siis metallin sitkeydestä. Tietyntyyppiset metallit voivat olla kiville paljon haastavampia kuin toiset.

Toisessa ääripäässä ovat metallit, jotka ovat sekä kovia että sitkeitä. Näihin voi hyvin laskea pulveriteräkset, esimeriksi terämateriaalit SG2 ja S30V.

Hiomakiven tärkeimmät valintakriteerit


Valitse aina mahdollisimman iso kivi.

Halvemmat kivet ovat usein lyhyitä ja kapeita, esimerkiksi 180 x 60 millimetriä, ja ne ovat auttamattomasti liian pieniä. Samasta kivestä saa paljon enemmän tehoa irti, kun sen koko kasvaa lähemmäksi toimialan standardimittoja 210 x 70 mm. Samalla isompien veitsien teroittaminen tulee huomattavasti helpommaksi.

Tarvitset aina vähintään kaksi karkeutta. Perinteisesti nämä ovat olleet 1 000 ja 3 000. Viime vuosina valmistajat ovat hieman muuttaneet tyyliään ja nykytilanteessa voisi sanoa, että brändistä riippuen kannattaa valita kivet karkeudelta 800–1 000 sekä 3000–5 000.

Hiomakivien karkeuksia valitessa noudatetaan vanhaa perusohjetta: Tuplaa karkeus ja valitse lähin, jota löytyy. Esimerkiksi neljästäsadasta tulee (400 x 2 = 800) -> 1 000, tuhannesta (1 000 x 2 = 2 000) -> 3 000, ja kolmestatuhannesta (3000 x 2 = 6 000) -> 8 000.

Pehmeä vai kova hiomakivi?


Pehmeällä kivellä tarkoitan niin sanotusti pintapehmeitä kiviä, jollaisen käyttö on usein miellyttävämpää kuin täysin kovan kiven. Pintapehmeästä kivestä irtoaa usein slurry eli mutamainen kerros. Se edesauttaa teroittamista, kuljettaa irronneen metallin pois ja samalla tekee koko prosessista miellyttävän tuntuisen. Usein niin sanottu vaste tuntuu näissä kivissä voimakkaammin.

Kova kivi puolestaan soveltuu merkittävästi paremmin työkalujen kuten talttojen ja höylänterien teroittamiseen. Olen huomannut myös, että aloittelijat pääsevät paremmin sisään teroittamiseen kovan kiven kanssa. Kova kivi antaa niin sanotusti aloittelijan virheitä helpommin anteeksi.

Välttämättä tämäkään jako ei aina ole selkeä. Olen monesti sanonut, että kovat kivet ovat tehokkaampia kuin pehmeät. Tehoa saadaan kuitenkin lisää, kun karkean pään kivestä tehdään pehmeämpi ja annetaan irtoavien hiontapartikkeleiden tehdä tarvittava työ.

Splash-and-Go vai uppokasteltava?


Kivet, jotka ovat tulleet markkinoille vuoden 2000 jälkeen, ovat lähes poikkeuksetta olleet vähän vettä käyttäviä eli niin sanottuja Splash-and-Go-kiviä. Niin sanotun S&G-kiven määritelmä on melko laaja, mutta periaatteessa sellaisiksi voi laskea kaikki kivet, jotka ovat heti kevyen hanakastelun jälkeen teroituskunnossa.

S&G-tyyppiset kivet ovat usein kovempia, mutta joukossa on paljon myös pintapehmeitä kiviä.

S&G on toki se helpompi valinta tämän päivän kiireisessä maailmassa. Teroittaminen voi parhaimmillaan olla hyvinkin siistiä hommaa – kun se tehdään kivillä, jotka vaativat toimiakseen vain minimaalisen määrän vettä.

Perinteisiä, täysin uppokasteltavia kiviä ei markkinoille ole uusina enää tullut viimeisten vuosien aikana. Sen sijaan uppokasteltaviin on tullut uusi luokka: niin sanotut semi-uppokasteltavat. Tähän luokkaan lasken kivet, jotka vaativat vähintään 5–10 minuuttia vettä toimiakseen hyvin. Toisaalta usein näidenkin kivien kanssa pärjää lyhyemmälläkin vesiannoksella – paikkana pitää vain olla teroituspiste, jossa kiven päälle pystyy helposti kaatamaan lisää vettä.

Semi-uppokasteltavat kivet antavat teroittamiseen usein paremman tuntuman. Teroittamisesta voi näin tehdä myös elämyksen ja kokemuksen. Usein kuulen tästä kiviluokasta parempaa palautetta juuri käytettävyyden suhteen.

Aloittelevan teroittajan haaste


Usein hiomakivien ostoa harkitsevan veitset ovat päässeet jo huonoon kuntoon. Jos täysin pyöreän veitsen terän kulmat pitää saada hiottua kuntoon, voi olla, että suositun peruskiven 1000 tehot eivät vain riitä.

Oma suositukseni on, että pakettiin mukaan kannattaa valita mahdollisimman karkea kivi. Se voi hyvin olla karkeudessa välillä 180–400, ja niistä voi suoraan hypätä kiveen karkeudessaa 1 000. Mitä karkeampi kivi on, sitä nopeammin veitsen saa korjattua kuntoon. Itse suosin karkeuden 180–220 kiviä tylsimpien veitsien teroittamiseen, mutta usein karkeuden 400 kivi on riittävän tehokas.

 
IMANISHI WZ 400
 
Tuotteet‪»Hiomakivet‪»IMANISHI hiomakivi‪»
IMANISHI WZ 400
38,00 €
(8)
Heti saatavilla
SUEHIRO Debado LD-21 #180
 
Tuotteet‪»Hiomakivet‪»SUEHIRO hiomakivet‪»
SUEHIRO Debado LD-21 #180
56,00 €
(13)
Heti saatavilla
SHAPTON Kuromaku 320
 
Tuotteet‪»Hiomakivet‪»Shapton hiomakivet‪»Kuromaku‪»
SHAPTON Kuromaku 320
38,00 €
(11)
HAIDU HCR 250
 
Tuotteet‪»Hiomakivet‪»HAIDU Keraamiset hiomakivet‪»
HAIDU HCR 250
30,00 €
(4)
Heti saatavilla

Lisävarusteet


Likimain kaikkiin hiomakivi.fi-kaupan tuotepaketteihin olen lisännyt kaksi tuiki tärkeätä varustetta: jalustan/pidikkeen sekä tasoituskiven.

Pidike tekee teroittamisesta – ja varsinkin teroittamisen oppimisesta – huomattavasti helpompaa. Kiven pyörittely ja oikean asennon hakeminen on mukavampaa, ja samalla kivi nousee työtason yläpuolelle niin, että kädet saavat huomattavasti enemmän työskentelytilaa.

Lisäksi pakollinen lisävaruste eli tasoituskivi kuuluu jokaisen hankintalistalle. Suomen lähes kaikista torpista ja verstaista löytyy hiomakiviä, jotka ovat joko tasaisesti u-mallisia tai keskeltä täysin kuopalla. Tämä johtuu siitä, että Suomessa ei aikanaan ole myyty tasoituskiviä ollenkaan.

Naniwa Hiomakiven pidike
 
Tuotteet‪»Hiomakivet‪»Tarvikkeet‪»
Naniwa Hiomakiven pidike
26,00 €
(47)
Heti saatavilla
SUEHIRO Tasoituskivi #280
 
Tuotteet‪»Hiomakivet‪»Tarvikkeet‪»
SUEHIRO Tasoituskivi #280
22,00 €
(37)
Heti saatavilla